Twee interessante meetings bezocht ik op één dag: Euroguidance over loopbaanbegeleiding, zingeving en studentenwelzijn (en laat dat nou nét mijn specialiteit zijn 😊) en het Maatschappelijk Netwerk Ede over hoe mensen leven in stressvolle situaties en wat kan helpen om hier het hoofd aan te bieden. Ik was daar voor het eerst en mocht mezelf voorstellen met mijn praktijk in loopbaanbegeleiding, coaching, supervisie, intervisie en training.
💡Mooi om nieuwe mensen te leren kennen!
💡En ook om te horen waar iedereen mee bezig is in het werk in het ondersteunen van mensen in soms moeilijke situaties.
Een uitspraak die bij mij is blijven hangen: “mensen die opgroeien in gezonde leefomstandigheden (genoeg geld, eten, goede leefomstandigheden en opleiding) leven gemiddeld 6 jaar langer. Maar gaf iemand aan: waarom zou je 6 jaar langer willen leven als je leefomstandigheden slecht zijn, je je zelf niet met je haren uit het moeras kunt trekken? Dan is het begrijpelijk dat je eerder op de korte termijn denkt: sigaretten kopen, ongezond maar lekker eten”. Het is veel complexer dan het nu lijkt.
Tegelijk: blijven hangen in iets wat niet gezond meer voelt. Doen we dat allemaal niet op een bepaald moment?
Bijv. minder bewegen dan goed voor je is, te lang blijven hangen in een niet-passende werkomgeving, teveel chocola eten of nog erger…?
Het doel van loopbaanbegeleiding
Om terug te komen op het gebied van loopbaanbegeleiding en zingeving: het doel van loopbaanbegeleiding is mensen helpen om keuzes te maken.
Volgens de definitie van Post (2023): ‘Loopbaanbegeleiding is de overkoepelende term die wordt gebruikt om een breed scala aan doelgerichte interventies te beschrijven die individuen en groepen ondersteunen bij het ontwikkelen van hun loopbaan en het vormgeven van hun pad door het leven, leren en werken (Robertson, 2019). Dergelijke activiteiten worden op verschillende manieren beschreven (bijv. loopbaanbegeleiding, job coaching, loopbaanoriëntatie- en begeleiding, duurzame inzetbaarheid). Al deze activiteiten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat zij bedoeld zijn om individuen te ondersteunen bij het maken van keuzes, bij het vinden en behouden van werk en bij het sturen van hun werkende leven als onderdeel van hun levensloop.’
Drie redenen waarom loopbaanbegeleiding goed voor je is
1️⃣ Een loopbaangesprek geeft je ruimte: meer zelfinzicht, motivatie, zelfvertrouwen, eigenwaarden
2️⃣ Het helpt je beter te begrijpen welke acties je kunt ondernemen om je omstandigheden te verbeteren
3️⃣ Helpt je toegang te krijgen tot nieuwe cursussen, functies of loopbanen die beter passen bij je kwaliteiten, omstandigheden en behoeften
Door meer zelfinzicht ben je daarnaast óók nog beter in staat jezelf goed te presenteren op een sollicitatiegesprek of je in te zetten voor kansen die zich voordoen op je werk
Wist je dat de start van je loopbaan daarbij extra belangrijk is? Als je begeleidt wordt om:
➡️ jezelf goed te kennen en keuzes te maken in je werk,
➡️ de arbeidsmarkt te verkennen
➡️ te solliciteren en te netwerken
➡️ de vaardigheden uit je opleiding in te zetten,
🆙 dan maak je een betere start op de arbeidsmarkt.
Inspiratie nodig?
💡Ik help je graag met je studie- en werkgerelateerde vragen zodat jij passende keuzes kunt maken!
💡Loopbaanbegeleiding, welzijn en zingeving, het zijn mooie thema’s, maar juist door ze te koppelen aan wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, kun je kiezen voor acties die je gaan helpen.
💡Zelfs één gesprek kan al opluchten en nieuwe inzichten geven. (voor maken van een afspraak, stuur je me een bericht of ga je naarhttps://bij-zonder-coaching.nl/contact/)
Post, J. (2023). Loopbanen weer in de pas? Op weg naar een systeem voor loopbaanondersteuning. Tijdschrift voor Arbeidsmarktvraagstukken [manuscript].
Robertson, P. (2019). The impact of career guidance on the mental well-being of young people. Career Development Institute.