Doen wat werkt, met ACT!

🤜🏻 Hatskiekiedee! Weer een cursus afgerond. 🤩

Dit keer ACT (acceptance and commitment therapy). De nieuwste generatie gedragstherapie en coaching. Ik heb dit sinds de start van de cursus al veel kunnen toepassen bij coachees. Waarom werkt het?

🌱 ACT is gericht op het vergroten van psychologische flexibiliteit, en zoomt dus niet in op de obstakels, de pijn en het lijden, maar op de manier waarop je hiernaar kijkt, wat je denkt en hoe je daar van een afstandje naar kunt kijken.

🌱 Je valt niet samen met je probleem, maar accepteert het en gaat op onderzoek uit. Zodat je helderder krijgt vanuit welke waarden je wilt leven en welke toegewijde acties daarbij passen.

🌱 ACT versterkt het welbevinden en hoeft daarom minder aandacht te besteden aan een analyse van mentale problemen. Het is wetenschappelijk onderbouwd en laagdrempelig.

➡️ Obstakels➡️ functionele coping➡️ waarden➡️ handelen

ACT maakt ook gebruik van metaforen met nieuwe inzichten.

Een voorbeeld:

🗯️ Sommige mensen zeggen: ‘Voor mij is het nu te laat. Ik heb mijn boot gemist. Wat ik wilde is mislukt en nu komen er geen kansen meer’. Maar je hebt nooit de boot gemist. Zolang je leeft, zijn er nieuwe kansen om te ervaren wat je wilt in je leven. Vaak is dat eenvoudiger dan je denkt. Vraag jezelf af:

  • Wat zijn dromen die je hebt opgegeven?
  • Wat is de essentie van wat je wilde beleven?
  • Hoe kun je die essentie nu al ervaren?

🗯️ Wacht niet af, maar onderneem actie. Er komen altijd nieuwe boten, maar je moet er wel op stappen.

🗯️ Stel, je staat aan de kust. Het is lekker weer en je wilt een boottochtje maken. Als er een boot aankomt, zie je dat er wel erg veel mensen op zitten. Je wacht nog even op de volgende. Op die volgende boot zitten roestplekken. Nog even wachten dan maar. De boot die daarna aanmeert heeft geen dak tegen de brandende zon. Daar ga je natuurlijk niet op zitten. Zo blijven boten komen en gaan die geen van alle aan je eisen voldoen. Voor je het weet valt de avond. De zon zakt achter de horizon en je beseft dat je de hele dag hebt staan wachten op een perfecte boot die nooit gekomen is.

🗯️ De volgende dag besluit je het anders aan te pakken. Je stapt op de eerste boot die vol zit met mensen. Je ervaring is niet perfect, maar lijkt al op wat je wilt. Daar raak je in gesprek met mensen die je wijzen op een nog mooiere boottocht aan de andere zijde van de haven. Je neemt die boot en je tocht is lekker. Dan zie je een jachtschip in de haven liggen. Je bent brutaal en vraagt of je een kijkje mag nemen. De eigenaar laat graag zijn boot zien en vaart terug naar de andere zijde van de haven.

🌱 Zo gaat het vaak in het leven. Je vindt
meestal niet direct de perfecte omstandigheden. En trouwens: omstandigheden
hoeven ook niet perfect te zijn, je kunt overal mee leren omgaan. Als je midden
in het leven gaat staan, zonder al te hoge verwachtingen, maar met een open oog
voor verbeteringen, dan vind je gaandeweg steeds betere omstandigheden. Maar je
moet wel op reis gaan en niet blijven wachten op die perfecte boot.

Handig voor mijn werk in het begeleiden van mensen
(18-35 jaar) met werk- en studiegerelateerde vragen! Want soms ben je zo aan
het nadenken over alles, dat je vergeet op reis te gaan! En tijdens je studie-
en werkreis leer je ook weer nieuwe dingen om op voort te bouwen. Ik kan je
helpen in jouw proces en zo kom je erachter welke keuzes bij jou passen.

Dankbaar dat ik deze inzichten kon opdoen en weer
mag doorgeven.

Meer lezen?

📚 Lees dan het boek van Daphne van Roon, de
persoon die me kennis liet maken met ACT, ‘Hoe train ik mijn Verdraagspier?
Dealen met onzekerheid, spanning en andere ongemakken’.

Geniet van je dag!

 

About Derjan

Ik help je verder! Ik ben een tijdje bij je en daarna kun je zonder me verder met keuzes die bij jou passen. We maken er met jouw bijzondere eigenschappen en vragen een bij-zonder traject van. Inlevingsvermogen Nieuwsgierig Lerende houding Doelgericht Betrouwbaar Initiatiefrijk Kijken vanuit meerdere perspectieven Consciëntieus Meedenken