HOOP!

Hebben kinderen, jongeren en volwassenen nog hoop?

Ze groeien op in een tijd van klimaatcrisis, eenzaamheid, mentale problemen, armoede en woningnood. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) noemt de problemen in de jeugdzorg. Maar geeft tegelijk aan dat kinderen en jongeren vooral behoefte hebben aan perspectief!

Een citaat:

“Veel kinderen en jongeren ervaren prestatiedruk. En als het niet goed gaat, is dat een probleem dat we willen repareren, terwijl ook tegenslag onderdeel van het leven is. Veel kinderen en jongeren maken zich bovendien zorgen over hun toekomst, bijvoorbeeld over klimaatverandering, armoede en het vinden van een woning.

Kinderen en jongeren hebben een hoopvol toekomstperspectief nodig; dat is de motor van hun ontwikkeling. Naar de toekomst kijken vanuit hun perspectief betekent het volgende: maak andere dingen belangrijk. De druk moet eraf, kinderen en jongeren hebben ruimte en tijd nodig. Daar hoort ook bij: een betere wereld om in op te groeien en er voor elkaar zijn als samenleving.”

Dat wil ik op mijn manier, samen met jou doen in begeleidingstrajecten die zijn afgestemd op jou, als waardevol persoon met jouw mogelijkheden en tja, soms ook moeilijkheden. Ik kan je helpen om je richting te bepalen en bied je een luisterend oor. Ook heb ik tal van tools om je verder te helpen in de keuzes waar je voor staat. Er voor je zijn en je aandacht geven, je zien en horen en met je meelopen in een stukje van jouw leven. In mijn praktijk bij-zonder-coaching, ben ik even bij je, en daarna kun je zonder mij weer verder!

Deze afbeelding die ik maakte om hoop uit te beelden, met mijn visie daarop, past daar mooi bij vind ik.

Bij H kun je denken aan: wat moet ik nu met mijn studie of werk? Ik dreig vast te lopen of wil me meer verdiepen in waar ik voor wil gaan (je ervaart handelingsverlegenheid).

Bij de eerste O van onderzoeken gaat het om doorvragen en erachter komen waar je tegenaanloopt en in welk cirkeltje je jezelf vast kunt denken

Bij de tweede O van ontdekken gaat het om het ontdekken van je mogelijkheden, samen kijken naar wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Door je zelf beter te leren kennen en kijken naar passende contexten om jouw talenten tot bloei te laten komen, in opleiding of in werk. Een plan maken waardoor je ook kunt leren van de obstakels die je tegenkomt.

En dan de P, jouw perspectief voor de toekomst, een vernieuwde start, iets waaraan jij wilt bijdragen en waar je energie van krijgt.

Ik ga voor hoop, ga je met me mee?

Meer lezen?

https://www.nji.nl/nieuws/geef-jeugd-hoopvol-toekomstperspectief

About Derjan

Ik help je verder! Ik ben een tijdje bij je en daarna kun je zonder me verder met keuzes die bij jou passen. We maken er met jouw bijzondere eigenschappen en vragen een bij-zonder traject van. Inlevingsvermogen Nieuwsgierig Lerende houding Doelgericht Betrouwbaar Initiatiefrijk Kijken vanuit meerdere perspectieven Consciëntieus Meedenken